Micro:bit

Uit Lab
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
micro:bit
Arduino Basis
  1. Led-0: breadboard, LED, weerstand
  2. Blink-1
  3. Button-1
  4. Blink-freq: frequentie
  5. Blink-PWM: pulsbreedte-modulatie
  6. Analoge input

De micro:bit is een klein computerbordje met een microcontroller (besturingscomputer) en enkele sensoren en actuatoren. Deze is speciaal ontwikkeld (door de BBC) om kinderen kennis te laten maken met computers en "Physical computing". Er is veel lesmateriaal en knutselmateriaal beschikbaar, voor kinderen van 8 tot 80 jaar.

De micro:bit heeft twee drukknoppen, een temperatuursensor, een versnellingsopnemer, een kompas, een lichtsensor, en tegenwoordig (versie 2) ook een microfoon en een aanraaktoets als sensoren. Als actuatoren heeft deze: een eenvoudig 5x5 led-display en (versie 2) een luidsprekertje.

Op school kan de micro:bit ingezet worden voor de inleidende lessen Physical computing en programmeren. Geschikt lesmateriaal zijn bijvoorbeeld de lessenseries van micro-bit.nl: https://www.micro-bit.nl/lesmateriaal. Het materiaal kun je daar online vinden: je kunt het gratis downloaden, inclusief de docentenhandleiding. De leskaarten zijn ook fysiek te koop, bijvoorbeeld via https://www.kiwi-electronics.nl/microbit-leskaarten-kit. Ook de docentenhandleiding is daar op papier te koop.

Een voordeel van de micro:bit is dat deze een aantal ingebouwde sensoren en actuatoren heeft, zodat je direct aan de slag kunt. Je kunt er desnoods nog een paar extra onderdelen aan verbinden (zie Grove). Ook kun je een aantal micro:bit opstellingen voorbereiden, zodat leerlingen alleen nog maar de micro:bit hoeven toe te voegen.

Het materiaal op deze website bouwt voort op dit inleidende materiaal, met Python als programmeertaal. Ook daarvoor is de micro:bit (versie 2) goed bruikbaar, naast bijvoorbeeld de Raspberry Pi Pico of de Adafruit Feathers met CircuitPython.