Project:Snelcursus/Bewerken

Uit Inf2019
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Welkom!   Bewerken   Opmaken   Vormgeving   Nieuw artikel   Overleggen   Structuur   Navigatie   Tot slot    
Crystal Clear app ktip.pngSommige pagina's zijn beveiligd. Deze pagina's hebben een blauw of rood slotje rechtsboven. De pagina die je nu leest is ook beveiligd en heeft zo'n icoontje rechtsboven. Pagina's die beveiligd zijn kun je niet zomaar bewerken: in plaats van de knop "bewerken" staat er een knop "brontekst bekijken". Door hierop te klikken (probeer maar) kun je de inhoud van de pagina bekijken, maar je kunt deze niet veranderen. Meer informatie: Help:Beveiligde pagina's.

Zoals je hebt kunnen zien, gaat het bewerken van Wikipediapagina's in drie stappen:

Stap 1: Klik op Bewerken

Boven (bijna) iedere pagina staat een knop Bewerken. Kijk maar:

Snelcursusbewerkingsknop.PNG

Stap 2: Wijzig de tekst

Als je op Bewerken hebt geklikt, verschijnt er een bewerkingsscherm met daarin de brontekst van de pagina. Typ in het bewerkingsscherm om informatie te veranderen of toe te voegen.

Snelcursusbewerkingsscherm.PNG

In de brontekst zie je meestal, behalve de gewone tekst van de pagina, ook allerlei codes staan. Deze codes zijn bedoeld voor opmaak, afbeeldingen, etc. Daarover krijg je in het vervolg van deze snelcursus meer uitleg.

Stap 3: Toon bewerking ter controle

Je kunt je wijzigingen vooraf controleren door de knop Toon bewerking ter controle te gebruiken:

Snelcursustoonbewerkingtercontrole.PNG
Crystal Clear app ktip.pngTip: Heb je de tekst al opgeslagen en kom je erachter dat je toch een fout hebt gemaakt? Geeft niets! Je kunt gewoon opnieuw op "bewerken" klikken en de fout verbeteren.

In dit geval wordt ook "kleine wijziging" aangevinkt...

Als je op Toon bewerking ter controle hebt geklikt, zie je hoe de pagina eruit zal gaan zien na je bewerking, voordat je de pagina echt hebt gewijzigd. Iedereen maakt fouten; deze optie zorgt ervoor dat je ze tijdig ontdekt.

Deze knop maakt het ook mogelijk om te experimenteren met de opmaak. Denk er echter wel aan om na het controleren naar beneden te scrollen en alsnog op "Pagina opslaan" te drukken!

Stap 4: Klik op Pagina opslaan

Als je klaar bent met bewerken, kun je onderaan het bewerkingsscherm op de knop Pagina opslaan klikken:

Snelcursuspaginaopslaan.PNG

Als je op Pagina opslaan hebt geklikt, zijn je wijzigingen voortaan zichtbaar voor iedereen die Wikipedia kan bezoeken, waar ook ter wereld! Het is een goede gewoonte om ook in het kort te omschrijven wat je hebt gewijzigd of waarom de wijziging er gekomen is. Dit helpt diegenen die de wijzigingen controleren. De omschrijving is tevens zichtbaar in de bewerkingsgeschiedenis.

Bewerken per onderdeel

In plaats van een hele pagina kun je vaak ook een onderdeel bewerken. Er staat dan een blauwe tekst "bewerken" bij het onderdeel - bijvoorbeeld naast het kopje daarvan.

Gebruikersnaam

Als je deze wiki wilt bewerken, moet je ingelogd zijn. Je kunt hiervoor een gebruikersnaam aanvragen.

Vervolg de snelcursus met opmaken